Un tast històric

                                               UNA PETITA INTRODUCCIÓ HISTÒRICA

Hi ha una primera menció de Batea el 1153 quan s'estableix la Comanda de Miravet, dintre de la qual queda inclosa. Al seu inici com a Poblat, que data del 1181, es situa quan el Rei Alfons, el Cast, atorga dos cartes de poblament i donació a particulars. Si bé, els Templers recuperen el lloc poc després, redactant dues cartes més els anys 1205 i 1244. Després, Batea va passar a mans dels Hospitalers, dintre la Castellana d'Emposta fins al 1802, on el Rei Carles IV d'Espanya l'incorporarà a la Corona.

El nucli inicial de la població es troba a la part més alta, on hi havia un Castell, totalment desaparegut actualment, desenvolupant-se posteriorment seguint l'eix marcat pel carrer Major. El conjunt Medieval estava voltat per una muralla, alguna de les seves portes encara es conserven. L'Eixampla moderna neix de l'acabament del carrer Major seguint la Plaça Catalunya en direcció a la carretera de Gandesa. Per la part posterior, el lloc anomenat "la Bassella", el creixement ha estat nul.

Al Casc Vell, l'edifici predominant és de Carreu i destaca sobretot l'ús de l'arc, ja sigui en forma de Porxo, Perxes o Coberts. Els elements arquitectònics que destaquen són el carrer Major, que està tot porxat, l'església de Sant Miquel, la Porta de Cavallers. a torre del Castellà i la Torre de Martí (C/ Tarragona), entre molts altres. Aquest és un conjunt Medieval tractat com a un, el que dóna aquesta imatge tan personal a Batea.

Podeu conèixer la nostra "empremta del passat"  al següent enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=RZFzdHAbxFE

I podeu fer "un tast" del nostre vi clicant al següent enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=60L4pyfydJA

Subscriure a